Edwins Duivenpraat #6

05 februari 2025

Edwin Timmerman is al 25 jaar een vertrouwd gezicht bij De Groot, waar hij zijn passie voor de duivensport combineert met zijn dagelijkse werk. Als ervaren duivenmelker heeft Edwin in de loop der jaren veel kennis opgedaan over alles wat met duiven te maken heeft. Wekelijks staat hij klaar om duivenliefhebbers te adviseren, hun vragen te beantwoorden en zijn expertise te delen.

Beste lezers,

Eerder schreef ik al over de perikelen rond de ZLU-vluchten. Gelukkig is er vorige week goed nieuws gekomen: er mag voor zeven vluchten worden ingekorfd en het internationale spel blijft gewaarborgd. Dit is een flinke opsteker voor al die liefhebbers die hier hun hok al jarenlang voor hebben opgebouwd.

Zo sprak ik deze week twee van die ZLU-fanaten, Harry Kalter en Jaap Mazee. Ze waren erg opgelucht en vertelden dat ze weer goede moed hadden om met de kweek te beginnen. Het NPO-bestuur verdient hier zeker ook een pluim voor. Eerst hadden ze misschien iets anders in gedachten, maar uiteindelijk hebben ze naar de ZLU-liefhebbers geluisterd en zich hard gemaakt voor hun belangen.

Ook de herindeling naar vijf afdelingen in ons land zal uiteindelijk doorgang moeten vinden. Er zijn nog een paar hobbels die genomen moeten worden, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we in 2026 met vijf afdelingen van start gaan.

Op eigen hok
De eerste groep jongen is eraf en ze zijn prachtig opgegroeid. Ze mogen nu verder uitgroeien in het jongenhok met ren totdat ze rond 1 april los mogen. De kwekers hebben deze week weer opnieuw gelegd. Ze broeden deze eieren zelf uit, zodat wanneer ik de vliegers eind februari ga koppelen, de volgende ronde eieren onder hen gelegd kan worden.

Vorige keer schreef ik jullie over “De 58”, mijn 16-jarige kweekdoffer waarvan ik vorig jaar nog acht jongen had. Hij was prima door de rui gekomen, maar begon in november wat kortademig te worden. Eigenlijk werd het steeds erger. Ik dacht zelf aan een ontsteking en heb hem laten onderzoeken door dierenarts Kasperink. Helaas bleek hij vol te zitten met tumoren die tegen de luchtpijp aandrukten, waardoor hij niet meer te redden was. Met sommige duiven heb je een extra band, en met “De 58” was dat zo. Gelukkig heb ik van de vorige eigenaar, A. van Riesen, nog een foto gekregen met zijn uitzonderlijke prestaties erop: drie keer bij de eerste tien NPO op de midfond in afdeling 8.

In de winkel
Vooral in de kweektijd, maar ook tijdens het vliegen, verkochten wij veel Zeewiergrit om de gritmengsels op te waarderen. Dit product was lastig te verkrijgen en is een tijd niet leverbaar geweest. Gelukkig heb ik bij de firma Backs een goede vervanger gevonden: het heet Backs Siegergrit en bevat meer dan 40% zeealgen. G. & S. Verkerk hebben het getest en zijn er zeer tevreden over.