Bloedluis bij kippen? Wat is het en hoe voorkom ik het.

21 maart 2025

Je voorkomt het liever dan dat je het geneest: Bloedluis. Bloedluis kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken bij kippen. In deze blog vertellen we wat bloedluis is, hoe je het herkent en hoe je dit het beste kan voorkomen.

Wat is bloedluis?
Bloedluis is eigenlijk geen luis, maar een mijt die zich voedt met het bloed van kippen. Overdag verstopt hij zich in kieren en naden van het hok, en ‘s nachts kruipt hij tevoorschijn om zich vol te zuigen met bloed.

De gevaren van bloedluis

  • Bloedarmoede: Bij een zeer ernstige besmetting kunnen kippen veel bloed verliezen. Hierdoor worden ze zwak en kunnen ze zelfs doodgaan.
  • Onrust: Kippen slapen slecht omdat ze last hebben van bloedluis. Dit kan resulteren in een verminderde eierproductie.
  • Zieke kippen: Bloedluizen kunnen virussen en bacteriën overbrengen, hier kunnen kippen sneller ziek van worden.

Bloedluis herkennen.
Bloedluis kan je op verschillende manieren herkennen. Kippen leggen bijvoorbeeld minder eieren, ze worden sloom of je ziet ze veel krabben of schudden met hun veren. Ook het vaker nemen van een stofbad kan een teken zijn van een besmetting.

Voorkomen in een paar simpele stappen
Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom hebben wij 3 simpele stappen bedacht om bloedluis te voorkomen bij je kippen.

Stap 1. Houd je hok schoon!
Een schone leefomgeving is essentieel voor kippen. Maak dus je kippenhok regelmatig (Minimaal 1x per week) goed schoon en zorg voor een goede ventilatie. Wat je nog zou kunnen doen is tabakstelen toevoegen aan je kippenhok. Leg deze bijvoorbeeld in de legnesten van de kippen. Bloedluizen hebben een hekel aan deze geur, zo hou je ze op afstand.

Stap 2: Voorkom schuilplaatsen
Bloedluizen verstoppen zich overdag in kieren en spleten van je kippenhok. Voorkom dus dat de bloedluis zich kan verstoppen in deze naden of kieren. Een makkelijke oplossing hiervoor is je kippenhok behandelen met Klaxo witkalk.

Hoe gebruik ik Klaxo?
Roer voor gebruik de emmer goed door. Breng het vervolgens aan met een roller of een kwast. Zorg dat je alle naden en kieren zorgvuldig dicht. Voor een optimaal resultaat breng je meerdere dunne lagen aan. Zo voorkom je scheuren. Als de witkalk goed is opgedroogd geeft het een verzorgde witte kleur. Dit oogt verzorgt en geeft licht af. Licht wordt door veel luizen ook als onprettig ervaren.

Zodra Klaxo zijn witte kleur verliest, is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen.

Stap 3: Voeg diatomeeënaarde toe aan je kippenhok

Diatomeeënaarde is een natuurlijk middel tegen bloedluis en andere parasieten in het kippenhok. Het bestaat uit microscopische, scherpe fossielen van algen die de huid van bloedluizen beschadigen, waardoor ze uitdrogen en sterven. Diatomeeënaarde is op verschillende manieren te gebruiken. Meng het bijvoorbeeld door het strooisel in je kippenhok, of voeg wat diatomeeënaarde aan het stofbad voor de kippen. Kippen nemen graag een zandbad om zich schoon te maken van parasieten.

Voeg na elke schoonmaakbeurt van je hok opnieuw diatomeeënaarde toe.

Stap 4: Controleer je kippen regelmatig
Hoe je bloedluis herkent hebben we al uitgelegd, maar het is altijd goed om je kippen te controleren op bloedluis. Controleer de kip onder de vleugel, hier zit bloedluis vaak, omdat de huid hier vrij dun is. Controleer ook het hok. Kijk in kieren, onder legnesten en bij scharnieren. Zie je grijze of rode ophopingen? Dat zijn vaak schuilplaatsen van bloedluizen.

Toch bloedluis gevonden?
Travi-anti-sect werkt tegen insecten zoals mijten, luizen en teken en vlooien. Deze spray heeft dezelfde werkzame stoffen als de bekende Beaphar 404 spray. Alleen is de dosering van deze werkzame stoffen hoger.