Edwins Duivenpraat #9
31 maart 2025

Edwin Timmerman is al 25 jaar een vertrouwd gezicht bij De Groot, waar hij zijn passie voor de duivensport combineert met zijn dagelijkse werk. Als ervaren duivenmelker heeft Edwin in de loop der jaren veel kennis opgedaan over alles wat met duiven te maken heeft. Wekelijks staat hij klaar om duivenliefhebbers te adviseren, hun vragen te beantwoorden en zijn expertise te delen.
Beste lezers,
Helaas kreeg ik de griep te pakken, dus duurde het even voordat er een nieuwe ‘Duivenpraat’ kwam. We hebben geluk met het weer, en de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen lopen voorspoedig. Mijn duiven zijn vanaf 1 maart los, dus het serieuze trainen begint er nu op te lijken. Ze hebben een kuur van acht dagen gehad met Beute LTW. Dit doe ik altijd als ik de jongen aan het trainen wil krijgen en na een paar dagen zie ik resultaat: ze gaan hoger en harder trainen.
Ik heb ze twee keer weggebracht op 15 km. Volgende week gaan ze nog één keer naar 40 km en daarna gaan ze zaterdags mee op eitjes van 14 dagen. De week erop, na de eerste klokvlucht, gaan ze op weduwschap. Ik wil proberen de piek op de dagfond te krijgen, dus de komende vluchten zijn bijzaak. Ik kijk vooral of ze fris en regelmatig naar huis komen.
Bodembedekking
Velen kiezen nu weer hun bodembedekking bij het afzetten van de jonge duiven. Meestal wordt er gekozen voor erwtenstro. Ga op zoek naar mooi, blank erwtenstro (Proberen? Wij verkopen ook kleine verpakkingen erwtenstro ). Het voordeel van erwtenstro is dat het stof er lekker onder zakt, waardoor het hok minder stoffig is. Ook zitten de jongen er graag in te pikken en liggen ze na een bad heerlijk te drogen op het stro.
De laatste tijd zie ik ook een andere bodembedekking sterk opkomen: zeolietkorrels. Zeoliet is een vulkanisch gesteente en heeft als eigenschap dat het zeer goed ammoniak en vocht opneemt. Het is ook vrij hard, waardoor je het niet snel kapot loopt, wat wel gebeurt bij vloerdekkorrels die gemaakt zijn van bentoniet. Dit heeft als voordeel dat het veel minder stuift.
Vliegprogramma
Inmiddels is het vliegprogramma bekend. We beginnen een week eerder dan vorig seizoen en stoppen ook een week eerder. Afdeling 5 weet altijd wat extra vluchten te organiseren, zo ook dit jaar weer. Dit helpt hen sterk in de nationale competities zoals “De Allerbeste” en in de PIPA-rankings. Jammer vind ik het wel; ik heb het zelf nu twee jaar achter elkaar ondervonden met een top tien-notering als asduif jong.
Verder valt het dit jaar op dat er meerdere midfond- en dagfondvluchten gezamenlijk losgaan met Afdeling 9. Dit gebeurt met het oog op volgend seizoen, wanneer de nieuwe afdelingen van start gaan. Ik ben benieuwd wat dit betekent voor verantwoord lossen. Het zal ook voor onze duiven wat aanpassingen vergen, want om voor een gebied zo breed als Afdeling 8 en 9 samen goed weer te hebben, zal niet elke week lukken, ben ik bang.